تایمر آبیاری قطره ای
تایمر آبیاری چیست؟
وقتی شما یک فضای سبزی دارید و میخواهید به صورت اتوماتیک و هوشمند بدون دخالت خودتان با برنامه ای منظم و به مقدار نیاز گیاهانتان آبیاری شود، نیازمند یک سیستم آبیاری اتوماتیک هستید. این سیستم شامل دو بخش است. بخش اول تجهیزات آبیاری است مانند لوله، نازل و ... بخش دوم تایمر آبیاری است. در حقیقت در یک سیستم آبیاری اتوماتیک مغز سیستم همان تایمر آبیاری است که مشخص می کند چند وقت یکبار و هر بار چند دقیقه آبیاری انجام شود.
چرا باید از تایمر آبیاری استفاده کنیم؟
گیاهان همانند انسانها موجودات زنده¬ای هستند. همانطور که ما به مقدار مشخصی آب و غذا نیاز داریم گیاهان نیز به مقدار آب در دسترس خود حساس هستند. به این معنا که اگر این مقدار از حد معینی کمتر شود گیاه خشک شده و اگر از حد معین دیگری بیشتر شود نیز باعث پژمردگی و فاسد شدن ریشه گیاه می¬گردد. از طرفی طراوت و شادابی گیاهان رابطه مستقیمی با نظم آبیاری دارد. مثلا فرض کنید که ما 3 تا گیاه کاملا یکسان داریم. به گیاه اول به صورت منظم روزی دوبار ساعت 6 صبح و 6 عصر و در هر مرتبه 500 سی سی آب بدهیم و به گیاه دوم روزی یک بار و به میزان 1000 سی سی آب بدهیم و به گیاه سوم همانند گیاه اول روزی 2 بار و هر بار 500 سی سی آب بدهیم اما زمان آبیاری منظم و راس ساعت خاصی نباشد. تحقیقات محققان و مهندسین کشاورزی نشان می¬دهد که گیاه اول به مراتب شاداب¬تر و باطراوت¬تر می¬شوند. به بیان دیگر گیاهان به برنامه آبیاری خود عادت می¬کنند و خود را با آن وفق می¬دهند و این در رشد گیاه اثر به سزایی دارد و در صورتی که بی¬نظمی در آبیاری رخ دهد در اصطلاح علمی، "تنش" به گیاه وارد میشود.
در آبیاری سنتی و به صورت دستی، تنش آبی به شدت گیاه ما را در خطر قرار میدهد. خیلی از اوقات ما فراموش میکنیم که به گیاهان آب بدهیم. حتی در صورتی هم که به موقع آبیاری کنیم تنظیم این که هر روز به یک مقدار یکسانی آب به گیاهان بدهیم کار بسیار مشکلی است. همچنین خیلی از اوقات در سفر هستیم و مجبوریم به یک نفر دیگری، کار آبیاری خود را بسپاریم که این هم مشکلات خود را دارد. از جمله هزینه و از آن مهم تر اعتماد به شخصی که در نبود ما وارد حریم خصوصیمان شود. پس به صورت جمع بندی این طور می گوییم که هر گیاهی نیاز به مقدار آب مخصوص خود دارد و از آن مهم تر نظم آبیاری به منظور به وجود نیامدن تنش آبی در گیاه است و این امر تنها با استفاده از تایمر آبیاری صورت می پذیرد. این مساله در کشت های صنعتی و نیمه صنعتی مانند گلخانه چندین برابر خود را نشان میدهد.
کلا چند نوع تایمر آبیاری در بازار موجود است؟
به 2 صورت مختلف میتوانیم تایمرها را دسته بندی کنیم:
براساس تعداد خروجی، تایمرها به دو دسته تایمرهای تکخروجی و دو خروجی تقسیم میشوند. تایمر تک خروجی یک ورودی دارد که به شیر آب وصل می¬شود و یک خروجی دارد که به لوله آبیاری وصل می¬شود. تایمر دو خروجی یک ورودی دارد که به شیر آب وصل می شود ولی دو خروجی دارد که می¬تواند دو خط آبیاری را فرماندهی کند.
براساس مدل، تایمرها 3 دسته هستند. دسته اول تایمرهای مکانیکی هستند که صفحه نمایشگر ندارند. دسته دوم تایمرهای دیجیتال هستند که کیفیت بالاتری دارند و دارای صفحه نمایشگر هستند. دسته سوم تایمرهای به شکل کنترلر هانتر هستند که برای فضاهای سبز خیلی بزرگ کاربرد دارد.
براساس برند، 4 برند اصلی در بازار ایران موجود است. اوربیت (آمریکایی)، آمیکو (شرکت رین ایتالیا)، DIS (Digital Irrigation System) چینی و بهکو(تایوانی)
با این همه تنوع تایمر از کجا بفهمیم کدام نوع تایمر را انتخاب کنیم؟
برای اینکه به این سوال پاسخ بدهیم لازم است این موضوع را از چند جنبه بررسی کنیم که شما بتوانید راحتتر تصمیم گیری کنید.
قیمت
براساس برند:
کنترلرهانتر >اوربیت >آمیکو >DIS> بهکو
براساس مدل:
کنترلری> دیجیتالی> مکانیکی
براساس تعداد خروجی:
دوخروجی> تک¬خروجی
نوع فضای سبز
برای فضاهای سبز بزرگ مانند باغ و گلخانه از تایمرهای کنترلری هانتر و در فضاهای سبز ساختمانی مانند روف گاردن و تراس گرادن و حیاط و غیره از تایمرهای مکانیکی و دیجیتالی استفاده می¬شود.
همچنین برای فضاهای خیلی کوچک یا تعداد اندکی گلدان(حدود 20 تا 30عدد) استفاده از تایمر تک خروجی پاسخگوی نیاز آبیاری است.
کیفیت تایمر
هرچقدر پول بدهید آش می¬خورید! هرچه قیمت تایمرها بالاتر می¬رود کیفیت نیز بالاتر می¬رود اما به چند نکته اشاره می کنم که شاید در تصمیم گیری به شما کمک شایانی بکند. اول این که به هیچ وجه از تایمرهای مکانیکی دوکاناله(دوخروجی) استفاده نکنید. زیرا به تجربه ما کارکرد مناسبی ندارند. اما تایمرهای مکانیکی تک کاناله هم قیمت مناسبی دارند و هم کیفیت قابل قبولی دارند. تایمرهای آمیکو شرکت رین ایتالیا کیفیت بسیار بالایی دارند هم مدل تک خروجی هم مدل دو خروجی.
نکات فنی نصب
دقت فرمایید که هنگام بستن تایمر حتما از اتصالات مربوطه استفاده کنید. برای مثال در قسمت خروجی تایمر که به لوله سایز 16 آبیاری وصل می¬شود حتما از بست فلزی برای محکم کردن اتصال و عدم نشت آب استفاده کنید.
توجه کنید که هنگام بستن سرشلنگی تایمر آن را خیلی سفت نکنید همین که با زور عادی بسته شود کفایت می¬کند. اعمال زور خیلی زیاد با آچار ممکن است باعث شکستن سرشلنگی شود.
نکات فنی نگهداری
تمامی تایمرها ضدآب هستند. اما به مرور زمان در معرض نور خورشید بودن می¬تواند باعث فرسودگی سریع¬تر تایمر شود به همین دلیل استفاده از یک سایه بان توصیه می¬شود. یا حداقل یک حوله یا پارچه ضخیمی روی تایمر بیندازید تا عمر مفید تایمر بیشتر شود.
نکته دوم بازکردن تایمر در فصل های سرد سال است. هنگامی که دمای هوا به سمت صفر درجه می¬رود امکان یخ¬زدگی تایمر بالا می-رود. برای جلوگیری از این مشکل باید تایمر را باز کنید. پیشنهاد میگردد ماه¬های آذر و دی و بهمن تایمر از سیستم خارج گردد.
از آنجائیکه یکی از مهم ترین علت های استفاده از تایمر آبیاری، آبیاری در زمانی است که ما حضور نداریم حتما باید از باتری های مناسبی برای تایمر استفاده کنیم که در عدم حضور ما تمام نشود. به همین دلیل توصیه می¬شود حتما از باتری های آلکالاین یا همان باتری های پرقدرت استفاده شود. همچنین توصیه می¬گردد هر 6 ماه یک بار باتری ها تعویض گردند.
اگر در منطقه ای که هستند کیفیت آب پایین است و ناخالصی خیلی زیادی دارد بهتر است قبل از بستن تایمر به شیر آب از یک فیلتر استفاده کنید. با این کار عمر مفید تایمر زیاد می¬شود. از طرفی اگر کیفیت آب پایین باشد برای گیاه نیز مضر است. بنابراین با نصب فیلتر هم عمر تایمر بیشتر می¬شود هم رشد گیاهان تسریع می¬یابد. یعنی با یک تیر دو نشان می¬زنید.
چه مواردی در تایمر قابل تنظیم شدن است؟
مدت زمان آبیاری یعنی این که در هر نوبت آبیاری، چند دقیقه آب از تایمر رد شود و وارد سیستم لوله کشی ما شود. مثلا 5 دقیقه
فاصله زمانی بین هر نوبت آبیاری مثلا هر 12 ساعت یک بار
همچنین هر تایمری قابلیت این را دارد که شما سیستم را از حالت اتوماتیک خارج کنید و به صورت دستی (manual) سیستم را آبیاری کنید. مثلا فرض کنید شما می خواهید به مدت 5 دقیقه همین الان سیستم شما آبیاری شود، میتوانید این دستور را به تایمر بدهید. لازم به ذکر است پس از پایان یافتن این 5 دقیقه، سیستم به همان برنامه پیش فرض اتوماتیک برمیگردد.
مشکلات تایمر های برقی
• احتمال اتصال یا برقگرفتگی
• در صورت قطع برق سیستم از کار می افتد و باعث خشک شدن گیاه می شود.
• از لحاظ فنی نیازمند پریز در کنار شیر آب هستند.
مشکلات تایمر آبیاری سیم کارتی
• مشکل قطع و وصل شدن اینترنت
• پرهزینه بودن
• تنظیمات پیچیده
دسته بندی محصولات
لوازم آبیاری هوشمند:
4500000 با 15% تخفیف: 3,800,000 تومان
مشاهده تمام لوازم آبیاری هوشمند مانند تایمر آبیاری، قطره چکان و غیره...